SAPS QUÈ? – Contracte d’arres penitencials

Has trobat la casa dels teus somnis i no vols que el venedor la vengui a ningú abans de que puguis aconseguir el finançament i formalitzar la compravenda? Doncs “anillo al dedo”! Un contracte d’ARRES PENITENCIALS ben redactat és una de les teves opcions! No obstant, cal advertir que el comprador ha de tenir la seguretat que compleix els requisits per obtenir finançament, en cas contrari s’ha de prestar molta atenció a allò que signem. Per tant, el meu humil consell és que no signeu mai unes arres redactades per una immobiliària sense passar abans per un consultor legal que miri pels teus interessos!

Així, podem definir les arres penitencials com aquella quantitat de diners lliurats per assegurar la possibilitat de compra o vendre un immoble, reservant-se les parts la facultat discrecional de desistir del contracte. No obstant, el desistiment comporta les següents conseqüències

  • Si el comprador desisteix del contracte, les perd, llevat que el desistiment estigui justificat per la no obtenció de finançament (excepte pacte en contrari). És més, com que el client principal de les immobiliàries són els venedors, és molt habitual que aquestes redactin arres en les quals es pacti expressament que no es tornaran les arres en cas de no obtenir finançament (des del meu punt de vista, aquestes clàusules són totalment desproporcionades i moltes vegades redactades amb mala fe, atès que impliquen una desprotecció total del comprador).
  • Si el venedor desisteix, les ha de tornar doblades (excepte que s’acordi altra cosa).

En CONCLUSIÓ, les arres són un contracte idoni per reservar un immoble mentre s’aconsegueix formalitzar la compraventa, no obstant, un mal ús pot implicar conseqüències desastroses per les parts.

Cesc Campor (1.017 ICAVIC) – campor.advocat@gmail.com

Deixa un comentari